Watergeven
Gert-Jan Jacobs -
De grond is los gemaakt en bemest, de boom geplant en gefixeerd met boomband en -palen en de watervoorziening is geplaatst. De boom kan groeien!
U weet natuurlijk dat dat niet voldoende is. Nazorg is net zo belangrijk als alle zorg die eraan ten koste is gelegd bij de aanplant. Al lijken de groeiomstandigheden optimaal. Watergeven is daarom voor ons een regelmatig terugkerend werk. Zeker nu de droogteperioden groter zijn en de buien wel hevig maar korter.
Watergeven
Om op tijd water te geven zijn we afhankelijk van verschillende factoren. Het gebruik van vochtsensoren geeft ons veel zekerheid. Sensoren kunnen we digitaal uitlezen en er actie voor inplannen. In andere gevallen zijn we afhankelijk van de klant of houden uitvoerders toezicht op de nieuwe aanplant.
Sensoren
Sensoren plaatsen we bij de nieuwe aangeplante bomen op ruime afstand van elkaar. Deze staan in verbinding met een online programma die informatie geeft over het vochtgehalte zoals op de grafiek hierboven. De pieken zijn watergiften, aan het begin en einde van de grafiek zijn regenachtige perioden te zien. Het is mogelijk om in te stellen bij welk vochtpercentage het systeem een melding geeft. Dit doen we aan de hand van de boomsoort. Bij een berk mag het wat lager zijn dan bij bijvoorbeeld een populier of wilg. Verder zijn er jaar, maand- of weekoverzichten uit te lezen.
Materieel
Watergeven doen we - afhankelijk van de afstanden - met tractor en waterwagen of bus en aanhanger met watervat. Zijn de bomen goed bereikbaar dan wordt het water met een arm vanaf de waterwagen voorzien van water. Kan dat niet dan biedt een slang op de haspel uitkomt om bomen die wat verder weg staan te bereiken.
Wet en regelgeving
Water wordt onttrokken uit vijvers, watergangen, meren en rivieren. Hiervoor zijn de regels van de verschillende waterschappen geldend. Hiervoor worden de berichten van het waterschap in de gaten gehouden. Zeker als in tijden van droogte ze de regelgeving aanscherpen.
Neem contact op voor de mogelijkheden.